skip to main content

Sastanak čelništva tvrtke Tehnix d.o.o. i predstavnika Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Dana 5. lipnja 2017. održan je sastanak u tvrtki Tehnix d.o.o. na čelu sa predsjednikom tvrtke g. Đurom Horvat s predstavnicima Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, prof. dr. sc. Vladimirom Andročec, predsjednikom Akademije, prof. dr. sc. Dubravkom Rogale, dopredsjednikom Akademije, prof. dr. sc. Zdravkom Terze, dopredsjednikom Akademije, prof. dr. sc. Nediljkom Gaurina Međimurec, glavnom tajnicom Akademije, prof. dr. sc. Brunom Zelić, dekanom Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i voditeljem Centra za zaštitu okoliša i razvoj održivih tehnologija Akademije.

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske je znanstvena organizacija koja okuplja istaknute domaće i strane znanstvenike s područja tehničkih i biotehničkih znanosti. Bavi se promicanjem tehničkih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih tehničkih, biotehničkih i drugih područja radi podupiranja djelotvornog znanstvenog i gospodarskog razvitka Hrvatske bez namjere stjecanja dobiti.

Kao što je na početku spomenuto, u tvrtki Tehnix, vodećoj eko industriji Repulike Hrvatske, održana je druga sjednica Odbora za zaštitu okoliša. Ciljevi Odbora za zaštitu okoliša jasni su i potrebni za što brže ostvarivanje politike Republike Hrvatske i ciljeva Europske unije koja obvezuje svoje članice u ostvarivanju što većeg stupnja recikliranja komunalnog otpada koji danas predstavlja nacionalni problem jer se ne ostvaruju preuzete obveze iz Europske unije.

Direktor tvrtke Tehnix, g. Đuro Horvat, pridruženi je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, član je Odbora za zaštitu okoliša i ugledni gospodarstvenik koji je sa svojim timom suradnika, stručnjaka razvio novu tehnologiju industrijskog recikliranja komunalnog otpada koja kontinuiranim postupkom omogućuje izdvajanje 8 sirovina s mogućnošću njihova baliranja radi lakše dopreme na tržište.

MBO-Te tehnologija potpuno se uklapa u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske usvojenim na sjednici Vlade 7. siječnja 2017., kao i u linije direktive EU od 26. siječnja 2017. godine. PGO je obavezao jedinice lokalne uprave i gradove da što prije uspostave cijeloviti sustav gospodarenja komunalnim otpadom, uključujući i koristeći one tehnologije i postupke koji daju najbolje ekonomske, ekološke i socijalne rezultate u recikliranju komunalnog otpada.

Zaključak je održanog sastanka Odbora i preporuka da se u Republici Hrvatskoj što prije stvore preduvjeti koji će omogućiti raspisivanje odgovarajućih Natječaja kojima će se brzo i učinkovito gospodariti resursom komunalnog otpada, koristeći domaće znanje i tehnologije.

Zajednički stav članova Odbora je da se industrijskim recikliranjem uz primjenu MBO-Te tehnologije mogu vrlo brzo postići zadani ciljevi Republike Hrvatske, a kako bi se izbjeglo plaćanje kazni zbog neizvršavanja preuzetih obaveza prema EU u području recikliranja komunalnog otpada, i posljedično smanjilo odlaganje neobrađenog komunalnog otpada na deponije koje zbog svojih brojnih nedostataka predstavljaju stalan izvor opasnosti za okoliš i lokalnu zajednicu.
<< Povratak

Kontakt

Braće Radića 35

40320 Donji Kraljevec

tehnix@tehnix.com

tel: +385 40 650 100

fax: +385 40 650 108

 

hotel-kralj

Pošaljite upit

 
Toscana CMS powered by www.aktiv-marketing.hr