Međunarodna tehnološka konferencija o zaštiti Jadranskog mora i održivom gospodarenju komunalnim otpadom u gradovima uz jadransku obalu

Kompanija Tehnix je 25. i 26. veljače 2019. godine u Dubrovniku organizirala i održala Međunarodnu tehnološku konferenciju o zaštiti Jadranskog mora i održivom gospodarenju komunalnim otpadom u gradovima uz jadransku obalu.
Potaknuti globalnim problemom gospodarenja otpadom, klimatskim promjenama i nacionalnim potrebama Republike Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te uz podršku predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar Kitarović, kompanija Tehnix organizirala je i održala ovu konferenciju sa ciljem zaštite Jadrana i postizanja kružne ekonomije te unapređenja gospodarenja komunalnim otpadom i biološko-ekološkog pročišćavanja voda.
Interes i odaziv na konferenciju je bio veliki, a posebnu snagu i značaj dalo je sudjelovanje predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora, g. Ivana Vilibora Sinčića, zastupnika u EU Parlamentu, g. Tonina Picule, predsjednika HATZ-a, akademika dr.sc.prof. Vladimira Andročeca, prof.dr.sc. Slavena Dobrovića, pomoćnika ministra MGIPU, g. Danijela Žamboki te ostalih značajnih eksperata u zaštiti okoliša, znanstvenih institucija, predstavnika gradova i općina, gospodarstvenika, HBOR-a i Hrvatskih voda.
Stručne prezentacije te pozitivna i kvalitetna rasprava polučila je izuzetno dobrim ishodom konferencije te zaključno dala naglasak na ključne probleme koje treba riješiti na političkom i aktivističkom nivou. Svi sudionici konferencije zaključili su da Hrvatska može i mora unaprijediti postojeći sustav gospodarenja otpadom primjenjujući domaće resurse iz svih područja, znanstvenih, projektnih, konzaltnih te nadasve primjenjivati tehnologije potvrđene u praksi i iz domaće industrije.
Kompanija Tehnix već dugi niz godina surađuje sa komunalnim poduzećima i gradovima uz Jadransku obalu – Tivat, Kotor, Herceg Novi, Budva, a početak je suradnje sa gradovima iz Republike Albanije iz koje nam zapravo dolazi najviše smeća u naše Jadransko priobalje.