Nastavak uspješnog rada kompostane Bjelovar

Nakon uspješnog početka Tehnixove priče bioreaktorskog kompostiranja te provedbe probnog rada, kompanija Tehnix u listopadu 2023. godine pustila je u pogon novu kompostanu u Bjelovaru koja se ističe kao još jedan uspješan primjer održivog gospodarenja otpadom.

Kompostana Bjelovar, smještena u srcu Hrvatske, predstavlja nastavak uspješne priče Tehnixa u domeni bioreaktorskog kompostiranja. Ova moderna kompostana predstavlja inovativno rješenje za obradu organskog otpada, koje nije samo ekološki prihvatljivo, već i ekonomski isplativo.

Jedna od ključnih prednosti kompostane Bjelovar je njezina sposobnost obrađivanja velikih količina organskog otpada, pružajući time lokalnoj zajednici održivo rješenje za zbrinjavanje biootpada. Tehnixova tehnologija bioreaktorskog kompostiranja omogućuje efikasnu razgradnju organskog materijala bez lošeg utjecaj na okoliš, čineći proces prijateljskim prema okolišu.

Osim što smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima, Kompostana Bjelovar proizvodi visokokvalitetni kompost koji može poslužiti kao dragocjeno gnojivo bogato vrijednim mineralima za poljoprivredne svrhe. Time se potiče kružna ekonomija i smanjuje potreba za upotrebom sintetičkih gnojiva, što dodatno doprinosi očuvanju okoliša.

Važno je istaknuti da Kompostana Bjelovar ne samo da pomaže u smanjenju otpada i očuvanju okoliša, već i stvara nova radna mjesta u lokalnoj zajednici, pružajući ekonomske i socijalne koristi koje nadilaze samo proces kompostiranja.

Ovaj uspješan projekt kompanije Tehnix i Komunalca iz Bjelovara predstavlja inspirativan primjer kako inovativna tehnologija može transformirati način na koji se gospodari otpadom, istovremeno doprinoseći održivom razvoju i unapređenju lokalne ekonomije. Kompostana Bjelovar ne samo da nas uči o važnosti očuvanja okoliša, već i pokazuje kako pametno korištenje resursa može donijeti koristi svima.

 

Članak iz medija: https://www.klikni.hr/aktualno/2024/03/18/foto-kompostana-u-dolinama-u-dva-mjeseca-stiglo-250-tona-biorazgradivog-otpada/