Predsjednik kompanije Tehnix, Đuro Horvat, primio priznanje za životno djelo

Općina Donji Kraljevec svoj Dan obilježava 7. svibnja, uz spomen na prvu konstituirajuću sjednicu tamošnjeg Općinskog vijeća. Tim je povodom održana svečana sjednica na kojoj su dodijeljena općinska priznanja. Priznanje za životno djelo uručeno je g. Đuri Horvatu, predsjedniku kompanije Tehnix, za posebni doprinos u razvoju gospodarstva.

Gosp. Đuro Horvat rođen je u Draškovcu 1943. godine, gospodarstvenik je i inovator, osnivač i vlasnik tvrtke „Tehnix“. Diplomirani je ekonomista. Do osnutka tvrtke „Tehnix“ dvadeset i pet godina bio je voditelj proizvodnje u tvornici „Rade Končar“ u Donjem Kraljevcu. „Tehnix“ se od 1991.godine do danas razvio u vodeću eko industriju u Europi i svijetu na području projektiranja, proizvodnje i servisiranja strojeva, opreme i tehnologija za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom. Kao gospodarstvenik, poduzetnik, inovator i izumitelj, g. Horvat je primio niz nagrada i priznanja za svoj inovativni rad i djelovanje na području zaštite okoliša.

Đuro Horvat je 2016.godine proglašen poduzetnikom godine u Hrvatskoj. Odmah zatim izabran je za najgospodarstvenika u Europi i nominiran je u uži izbor 4 najbolja svjetska EY poduzetnika. Konačni izbor je održan u Monacu u lipnju 2016.godine. U nominaciji su bili predstavnici iz pedeset zemalja. Sjajan je uspjeh bio da je međimurska, hrvatska tvrtka „Tehnix“ svrstana među četiri najbolje zajedno s predstavnicima iz Njemačke, Australije i SAD. Među nominiranim međunarodnim tvrtkama samo je „Tehnix“ bio iz područja zaštite okoliša.

Gospodarski uspon „Tehnix-a“ iskonski je vezan uz gospodina Đuru Horvata, vlasnika, inovatora kompanije „Tehnix“. Međutim, on uvijek s ponosom ističe da je za snagu i uspjeh kompanije zaslužno  više od petsto zaposlenika koji su dobro plaćeni za svoj rad u kompaniji. Đuro Horvat, kao direktor kompanije uveo je u tvrtku moralni kapitalizam, pomirio je privatni interes i javno dobro. O tome je rekao: „Mnogi govore da su moralni kapitalisti „obični demagozi“ i „prodavači magle“ i sl. no ja se s tim ne slažem. Upravo suprotno, uvjeren sam da svatko od nas, na svakome mjestu može svojim društveno odgovornim ponašanjem i osobnim doprinosom uvelike potaknuti rast općeg dobra i stanja društva. S poduzetničkog stajališta, moralni kapitalizam, preporučujem svima kojima je stalo do koncepcije dugoročno održivog razvoja.“  Možemo reći da je takav pristup gospodina Horvata prema ljudskim resursima više nego ispravan i pravedan, jer danas u vrijeme kada svima nedostaju kvalitetni i stručni zaposlenici, on nema tu nikakvih problema. Zaposlenici svih struka i obrazovanja natječu se tko će raditi i zarađivati „svoj kruh“ u kompaniji „Tehnix“. A na takav dobar glas danas nije lako doći u Hrvatskoj.

Đuro Horvat pomaže svojim djelatnicima i u svim svakodnevnim problemima koje imaju, odnosno izlazi im u susret u svim obiteljskim svečanostima koje mogu organizirati u njegovom hotelu „Kralj“ s mnogim pogodnostima u plaćanju. Također svojim djelatnicima pomaže i oko financiranja općinskog odbora. U svojoj općini Donji Kraljevec tvrtka „Tehnix“ sufinancirala gradnju dječjeg vrtića kako bi njegovi djelatnici imali siguran smještaj i organizirani boravak za svoju djecu i tako mogli biti koncentrirani samo na radne zadatke koje obavljaju u tvrtki. Koliko vidimo tvrtka „Tehnix“ brine za svoje djelatnike i njihove obitelji na svakom koraku. Također, kompanija Tehnix izgradila je sportsku dvoranu u Draškovcu te time doprinijela razvoju sportskog u kulturnog života mještana Draškovca i okolnih sela.

„Tehnix“ danas proizvodi opremu za odgovorno postupanje s otpadom kao resursom koji ne trpi odlaganje. Već na mjestu nastanka treba otpad odvojeno prikupiti.

Način na koji radi Đuro Horvat, tim njegovih odabranih ljudi i kompanija „Tehnix“ s petstotinjak zadovoljnih djelatnika garancija je da će nagrade za inovacije, kao i za poslovanje, i dalje redovito dolaziti u Donji Kraljevec. Ove godine kompanija „Tehnix“ obilježava 30 godina postojanja i svakim danom napreduje u gospodarenju otpadom i očuvanju čovjekove okoline.